3×3 krepšinio olimpinė bronza – ilgamečio darbo ir bendrų pastangų rezultatas © V. Dranginio/LTOK nuotr.

Paryžiaus olimpinėse žaidynėse iškovota 3×3 vyrų krepšinio trečioji vieta tapo istoriniu pasiekimu Lietuvos krepšiniui. Pirmą kartą olimpiadoje dalyvavusi trijulių vyrų krepšinio rinktinė iškart pasidabino medaliais, bronzinėse rungtynėse įveikusi olimpinių čempionų titulą gynusius Latvijos krepšininkus.

2020-ųjų Tokijo olimpinėse žaidynėse debiutavusi sporto šaka sparčiai populiarėja. Pasak tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA), po ketverių metų Prancūzijos sostinėje vykęs trijulių krepšinio turnyras sutraukė trigubai daugiau sirgalių dėmesio, o finalinių rungtynių transliacijas stebėjo milijonai žiūrovų.

Lietuvos krepšininkų kelias išsvajoto olimpinio medalio link nebuvo lengvas. Kelią į Tokijo olimpines žaidynes 2021 m. mūsiškiams pastojo būsimieji olimpiniai čempionai latviai. Atranka į Paryžiaus olimpiadą įveikta tik antruoju bandymu.

„Tuo metu nebuvo dar tokio požiūrio, kaip tinkamai pasiruošt. Baigėme NKL, turėjome mėnesį laiko, bandėme iš to pačio rezervo kažką išspaust, važiuot, žaist ir bandyt laimėt, – pasiruošimą Tokijo olimpiados atrankai prisiminė Aurelijus Pukelis. – O Debrecene (atrankos turnyras vyko Vengrijoje – red.) buvome pasiruošę. Sužaidėme gerai, jautėmės gerai ir net nekėlė kažkokių abejonių.“

Trijulių krepšinį vystančių organizacijų atstovai vieningai sutaria – norint pasiekti aukštų sportinių rezultatų, reikia atskirti 5×5 ir 3×3 krepšinio komandas ir joms atstovaujančius krepšininkus.

„Tai – visai kitas žaidimas, kitos taisyklės ir per daug krūvio yra mūsų sportininkams, kurie žaidė 5×5 ir 3×3“, – pažymėjo Marijampolės „Sūduvos-Mantingos“ klubo prezidentas Klemencas Agentas.

Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) pirmenybėse rungtyniaujanti Marijampolės „Sūduva-Mantinga“ 2023/24 m. sezone ilgai užėmė lyderiaujančias pozicijas. Tačiau nuo vasario mėnesio, komanda neteko dviejų pagrindinių žaidėjų – Aurelijaus Pukelio ir Marijaus Užupio – kurie visą dėmesį paskyrė 3×3 krepšinio rinktinei ir pasiruošimui olimpinei atrankai.

„Pirmą pusmetį mes sužaidėme 27 rungtynes, iš jų tik 3 pralaimėjome. Bet atėjo momentas, kada federacija (LKF – red.) ir asociacija (3×3 – red.) paprašė, suburti mūsų pagrindinius žaidėjus, kurie dalyvaus atrankoje į olimpiadą. Jautėme, kad komanda susilpnėjo, kada jie išėjo, mes 13 rungtynių laimėjome, 13 pralaimėjome. Tačiau visa komanda jautėme, kad padarėm labai didelį darbą vardan Lietuvos, vardan trys prieš tris krepšinio ateities, nežiūrėdami savo interesų“, – kalbėjo Marijampolės klubo prezidentas.

„Šiemet žinojome, kiek svarbu yra 3×3 pasirodymas. Maždaug naujų metų laikotarpyje susiėjo visos šalys – klubai, žaidėjai, 3×3 asociacija, mes patys. Buvo pasiektas sutarimas tarp visų šalių, kad nuo vasario 1 d. pagrindiniai 3×3 rinktinės žaidėjai aukoja savo 5×5 karjerą. Aukojo ne tik jie, bet aukojo ir klubai, tokie, kaip Marijampolė, ir dėl to esame labai dėkingi tiek gerbiamam Klemencui Agentui, tiek Vytautui Skučui, kuriems nebuvo lengva priimt šių sprendimų. Matome, kiek konsoliduotos buvo jėgos, – pabrėžė LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas. – Profesionaliai suvaldytas procesas, užtikrintai laimėta atranka, išeita, sakyčiau, pikinės formos į olimpiadą ir laimėtas medalis. Tai yra didžiulis įkvėpimas mūsų jaunajai kartai.“

Straipsnio įvertinimas: 0 0
    Komentarų šiame straipsnyje kol kas nėra...
    Komentarų šiame straipsnyje kol kas nėra...
    Komentarų šiame straipsnyje kol kas nėra...

Kitos naujienos