Drąsus spėjimai naujam Eurolygos sezonui: spindėsiantis Sirvydis, „Maccabi“ dugnas ir ilgai lauktas triumfas © zalgiris.lt nuotr.

Jubiliejinis, 25-asis Eurolygos sezonas jau čia pat. Ketvirtadienį, 19.45 val. jį atidaro Berlyno ALBA – „Panathinaikos“ mačas, po 15 minučių startuos ir „Žalgirio“ – „Barcelonos“ dvikova Kaune.

Prieš naujojo sezono startą – šeši drąsus spėjimai.

1. Maccabi – be papildomų iškovotų pinigų

„Maccabi“ tarpsezoniu metu nukraujavo taip, kaip nenukraujavo jokia kita Eurolygos komanda, tačiau tai yra suprantama. Izraelio klubas kažkokių naujų privačių rėmėjų nesusirado, o sirgalių indėlis į biudžetą smuko, todėl lyderių išlaikyti nepavyko. Prasidėjęs Palestinos ir Izraelio karinis konfliktas privertė „Maccabi“ žaisti rungtynes Belgrade, iš ko niekas neišlošia. Tel Avivo komanda praranda brangius pinigus, kuriuos galėtų gauti žaisdami namuose „Mivtachim“ arenoje, o ir ne visi žaidėjai turi noro pastoviai skraidyti Belgrado-Tel Avivo reisu. Prarasti Baldwinas bei Bonzie Colsonas yra rimtas smūgis. Jų pamainos Jokubaitis, traumų kankinamas Loydas, Alpha Kaba... Wenyenis Gabrielis tiesiog neatrodo įtikinimai. Prie komandos vairo liekantis Odettas Katashas vargu ar gali pademonstruoti dar vieną stebuklą, „Maccabi“ sėkmės langas bent šiuo metu, atrodo, užsidarė. Negana to, prognozuoju jiems tik 15 arba žemesnę vietą Eurolygoje, žinant ir traumų faktorių. 15 vietą Eurolygoje lieka be prizinio fondo – dar vienas „jabas“ į Tel Avivo „Maccabi“ finansinį kūną.

2. „Fenerbahce“ – Eurolygos čempionai

Kada jeigu ne dabar, Šarūnai? Galima pripažinti, kad šį sezoną Eurolygoje kaip dvi stipriausios komandos atrodo „Olympiacos“ ir „Panathinaikos“, bet po jų galima dėti Šarūno Jasikevičiaus treniruojamą „Fenerbahce“. Centro puolėjo pozicijoją, ties kuria klaustukų gali kilti, atrodo žymiai perspektyviau nei prieš mėnesį, kai buvo tik Sertačas Šanli su nepatikrintu Europoje Luka Šamaničiumi. Dabar ten yra tas pats Šanli, bet ir Khemas Birchas, kuris turėtų pridėto solidumo bei Bobanas Marjanovičius, sugėbėsiantis „duoti džiazo“ trumpomis atkarpomis. Kitos pozicijos taip pat solidžios, sudėtis be didesnių skylių, o tokie naujokai kaip Baldwinas, Colsonas, Hallas irgi įkvepia. Sudėtis verta finalo ketverto ir ten, kaip žinia, jau visko gali būti. Šeštas Šarūno Jasikevičiaus kaip trenerio finalo ketvertas turėtų baigtis pergale.

3. Kevinas Punteris – Eurolygos MVP

Šią vasarą Kevino Punterio perėjimas į „Barceloną“ buvo viena iš didžiausių bombų, jei kalbant apie transferus pačiame Eurolygos viduje. Jis buvo šiek tiek netikėtas. Amerikietis Belgrade jautėsi jau kaip namuose, pagarbą jis turėjo begalinę, tačiau vis tik buvo priimtas pakeisti aplinką. Gynėjui Katalonijos klube bus aplinka, kur jis galės spindėti ryškiausiomis spalvomis. Jam numatyta lyderio rolė viename iš stipriausių Eurolygos klubų. Visi žinome, ką duoda aukštai turnyrinėje lentelėje esantis klubas bei lyderio vaidmuo jame. Tai atneš papildomą dėmesį bei natūralų klausimą: ar Punteris turėtų tapti reguliariojo sezono MVP? Europos Durantas prieš du sezonus buvo netoli tos diskusijos, tik, žinoma, tada „Partizan“ užėmė tik šeštą vietą ir galiausiai nepateko į finalo ketvertą. 16 taškų vidurkis Katalonijoje bei šios komandos sugrįžimas tarp keturių stipriausių K. Punteris padėtų į tą diskusiją ir gal net jos viršūnėje. Net nereikia abejoti, Punteris, matantis kaip šį apdovanojimą laimi jo bičiulis Mike‘as Jamesas, pats irgi turi tokių ambicijų.

4. „Real“ – be Eurolygos finalo ketverto

Geriausio pastarojo dešimtmečio Eurolygos klubo laukia įdomus sezonas. Prieš sezoną su infekcija susidūrė Mario Hezonja, komandos treneris Chusas Mateo skundžiasi žaidėjų trūkumu, o pirmajame Ispanijos lygos mače – skaudus dūris prieš lygos naujokus iš La Korunjos. Atrodo kaip kokteilis, kuris privers užmigti vakarėliui dar nesibaigus. Žinoma, tai yra karališkasis klubas, jis visada randa būdų atsidurti viršūnėje, tačiau ženklai prieš Eurolygą yra neraminantys. Eurolygos reguliarusis sezonas gali susiklostyti ir tinkamai, bet su dabartine konkurencija atkrintamosiose gali užšokti ant „Olympiacos“ ar „Panathinaikos“, o ten, atleiskite, „Real“ klubui jau šansų nebūtų.

5. Deividas Sirvydis Eurolygoje vidutiniškai rinks dviženklį taškų skaičių

Smagu, kad prieš sezoną „Žalgirio“ naujokui Deividui Sirvydžiui nebuvo keliami dideli lūkesčiai. Vis dėlto dar jaunas, 24-erių metų žaidėjas nenorėtų turėti didelės naštos ir jos neturės, bet tai nereiškia kad jis neiššaus. Jo konkurentai „Žalgirio“ gynėjų grandyje – kol kas sunkiai įsivažiuojantis Sylvainas Francisco, su gynyba problemų turintis Ignas Brazdeikis bei mažai ką puolime galintis pasiūlyti Dovydas Giedraitis. Traumos priekinėje linijoje gali automatiškai priversti D. Sirvydį pasislinkti ir į lengvojo puolėjo poziciją. Taigi minučių bei šansų talentingam gynėjui bus. Rezultatyviausias Europos taurės žaidėjas LKL sezoną pradėjo rinkdamas po 14,7 taško per 3 rungtynes. Europoje jį gali stabdyti gynybos problemos, o jų, bent sezono pradžioje, tikrai bus, bet ne dėl šio žaidimo aspekto jis buvo pirktas. Labai „Žalgirio“ treneriui Andrea Trinchieri patinkantis „Sirvuha“ turi visus šansus atsiskleisti bei dar kartą stebinti Lietuvos krepšinio fanus. Su dviženkliu vidurkiu vilnietis gali tapti ir rezultatyviausiu lietuviu Eurolygoje.

6. Per sezoną Eurolygoje bus atleisti mažiau nei 4 treneriai

Praeitą sezoną buvo spėjimas, kad sezono metu Eurolygoje bus atleisti 6 treneriai ir tai pasiteisino su kaupu. Šįsyk situaciją matau kitaip – nemažai trenerių turi didelį pasitikėjimą savo klubuose. „Panathinaikos“ E. Atamanas, „Olympiacos“ G. Bartzokas, „Fenerbahce“ Š. Jasikevičius, „Žalgiris“ A. Trinchieri, „AS Monaco“ S. Obradovičius „Partizan“ Ž. Obradovičius, „Maccabi“ O. Kattashas, „Virtus“ L. Banchi, „Armani“ E. Messina, „Real“ C. Mateo, ALBA I. Gonzalezas. Šie treneriai šiuose klubuose dirba ne vienerius metus, todėl turėtų atsitikti labai blogi dalykai, matant juos išvykstant ir vien tai yra 11 klubų. Prie jų galima pridėti ir „naujokus“ – Pablo Laso „Baskonia“ bei Gordoną Herbertą „Bayern“. Jiems bus suteiktas pasitikėjimas, o ir sudėtys nėra tokios, iš kurių būtų galima labai daug tikėtis. Lieka 5 klubai, iš kurių galima daugiau tikėtis – „Anadolu Efes“ su T. Mijatovičiumi, ASVEL su P. Poupet, „Paris Basketball“ su T. Splitteriu, „Crvena Zvezda“ su I. Sfairopoulu ir „Barcelona“ su J. Penarroya. Pastarasis klubas, kaip matėme praeito sezono eigoje, nėra linkęs daryti permainų sezono viduryje. ASVEL, panašu, atrado tam tikrą aukso viduriuką su vietiniu specialistu Poupet, „Efes“ į priekį trenerį bei visą klubą gali vesti labai aukšto lygio žaidėjai, todėl permainų gali ir neprireikti, Sfairopoului išsaugoti kėdę turėtų pakakti vietos pirmajame dešimtuke arba blogiausiu atvejo šalio jo, lūkesčiai nėra sukelti, juolab rezultatai Serbijoje – tenkinantys. Didžiausias klaustukas ties Eurolygos naujokais „Paris Basketball“ ir Brazilijos krepšinio legenda Thiago Splitteriu. Savo šansą Eurolygoje norėsiantis išnaudoti Paryžiaus klubas gali imtis permainų, gal net ir Kazį Maksvytį pasikviesti, kaip sakė didžiųjų portalų žurnalistai. Vis tik tai yra vienas klubas su didžiausiu klaustuku, praeitais metais tokių klubų buvo daugiau, tai gal tikrai permainų bus mažiau?

Andrius Kriščiūnas

Straipsnio įvertinimas: 0 0
    Komentarų šiame straipsnyje kol kas nėra...
    Komentarų šiame straipsnyje kol kas nėra...
    Komentarų šiame straipsnyje kol kas nėra...

Kitos naujienos